request-free-img

Финансијски извештаји за 2014.

Мрежа за пословну подршку упозорила је да 374.000 предузећа, предузетника, удружења и других правних лица који раде у Србији неће моћи да предају завршне финансијске извештаје и на регуларан начин заврше претходну пословну годину због лошег закона о рачуноводству.

Агенција за привредне регистре одложила је за месец дана предају завршних финансијских извештаја, али већ сада је извесно да извештаји неће моћи да буду предати ни после тог рока, јер је Закон о рачуноводству („Сл. гласник РС“, бр. 62/2013) и седам његових подзаконских аката немогуће применити у пракси.

Закон је донет на основу укинутих директива ЕУ и супротно Међународним рачуноводственим стандардима, због чега привредном систему земље прети колапс, сматрају у Мрежи и одговорнима сматрају креаторе Закона који су одбијали да уваже апеле привреде и професионалних организација рачуновођа да се такав закон не доноси, јер је прескуп за посрнулу српску привреду, пребирократизован и непримењив.

Мрежа за пословну подршку апелује на министра финансија и премијера да се примена Закона о рачуноводству и пратећих подзаконских аката суспендује и да се свим привредним субјектима и другим правним лицима допусти да завршни рачун за 2014. годину предају по истим прописима као у 2013. години, наводи се у саопштењу.

Извор: Данас, 12.02.2015.